× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW SHL: Zaskočí Humenné mužstvo plné odchovancov?


09.03.2021

V stredu, 10. marca 2021 je na programe veľkolepý štart vyraďovacej časti našej druhej najvyššej hokejovej súťaže. Vo štvrťfinále, hranom na štyri víťazné zápasy, sa stretne osem najlepších tímov zo základnej časti. Víťaz SHL v aktuálnej sezóne postupuje priamo do extraligy, o to väčšiu motiváciu k úspechu budú mať jednotlivé kluby, takáto šanca sa totiž nenaskytá každý rok. Fanúšikovia hokeja sa preto majú na čo tešiť a my sme sa rozhodli, že Vám bližšie predstavíme jednotlivé štvrťfinálové dvojice a zameriame sa na tri kľúčové faktory, ktoré môžu rozhodnúť o postupujúcom z jednotlivých dvojíc. 

 

V každej sérii môže dôjsť k menšiemu či väčšiemu prekvapeniu, a to platí aj pre súboj medzi celkovo druhým Martinom a siedmym Humenným. Napriek tomu, že ich od seba v tabuľke delilo až 26 bodov, tak zo štyroch vzájomných zápasov sa dvakrát na ich konci radoval Vitar a takisto dvakrát zvíťazili aj hokejisti od Laborca. Z toho nám jasne vyplýva, že medzi týmito celkami sa naozaj môže stať čokoľvek, obzvlášť v play-off, kde o víťazovi rozhodujú tie najmenšie detaily.

 

Špeciálne tímy

Hokej prechádza postupnou evolúciou, mužstvá v jednotlivých ligách po celom svete sú čoraz vyrovnanejšie a tým pádom môžeme sledovať mierny úpadok gólov vo formáte päť na päť. Zásluhou toho sa však do popredia ešte viac dostávajú špeciálne tímy na presilové, ale i oslabové hry. Práve v tomto môžu mať mierne navrch „levy“, pretože v početných výhodách sú s úspešnosťou 19,17% na skvelom treťom mieste a v oslabeniach im patrí druhá priečka, hneď za dominantnou Žilinou, keď celkovo inkasovali iba 27-krát zo 194 pokusov. Zverenci Milana Staša si za tieto čísla od nás rozhodne zaslúžia slová chvály. Veď vyše tretina z ich doterajších zásahov sa zrodila zrovna v presilových hrách a ak Martinčania chcú uhájiť rolu favorita bez väčších komplikácii, musia nájsť recept, ako eliminovať túto nebezpečnú zbraň. 

 

zdroj: HK Martin

 

Útok „rytierov“

Hokejisti z Turca síce nepatria k družstvám s najúspešnejšími početnými výhodami, avšak oproti Humenčanom je ich doménou práve hra v rovnovážnom stave. S celkovými 140 gólmi zaostávajú v tejto štatistike jedine za „vlkmi“. So streleckým apetítom Martinčanov má skúsenosti aj ich štvrťfinálový protivník, keďže Humenné si zo stredného Slovenska dvakrát odnieslo osemgólovú nádielku. Ich ofenzívne chúťky preto nemožno počas aktuálneho ročníka v žiadnom prípade spochybňovať a navyše musíme poznamenať, že v rámci svojho kádra nemajú jedného, resp. dvoch čistokrvných strelcov, ktorí by boli od ostatných spoluhráčov „utrhnutí z reťaze“. Avšak na súpiske majú až osem hráčov s dvojciferným počtom presných zásahov, čím sú v tomto ohľade až na samotnom vrchole celej SHL. To môže byť jeden z kľúčových faktorov ich prípadného štvrťfinálového úspechu, pretože vďaka tomu môže tréner Miroslav Chudý rozložiť útočnú silu svojho celku do viacerých formácii, čo určite narobí súperovým obrancom výrazné problémy.

 

Ustrážia Východniari duo Poliaček – Murček?

Martinčania už od začiatku ročníka predvádzajú slušné výkony a zásluhu na tom má, samozrejme, celý tím, ale oproti zvyšku predsa len vyčnievajú dve mená – František Poliaček Michal Murček. Obaja skúsení prvoligoví útočníci sa zmestili do najlepšej desiatky kanadského bodovania základnej časti našej druhej najvyššej súťaže a dosiahli priemer vyše jedného bodu na zápas, čo svedčí o ich nesporných kvalitách. Väčšinu z toho síce tvorili asistencie, no zároveň dokázali ovládnuť nabitý strelecký rebríček „rytierov“ s počtom gólov 21, resp. 18. Pri hokejistoch sa častokrát hľadí na konzistentnosť hernej formy, obzvlášť je táto „vlastnosť“ dôležitá v rozhodujúcej časti sezóny, teda v play-off. Bez okolkov môžeme skonštatovať, že práve títo slovenskí forvardi ňou disponujú. Humenčania tak jednoznačne musia upriamiť zvýšenú pozornosť na túto produktívnu dvojičku, avšak stále by bolo veľkým prekvapením, keby sa im spoluprácu Poliaček – Murček podarilo zastaviť. Taktiež ale nesmú zabudnúť na ďalších turčianskych hráčov, pretože napríklad v poslednom vzájomnom zápase sa piatimi kanadskými bodmi zaskvel mladík Martin Barto.

 

Vzájomné duely v sezóne 2020/2021

6.12.2020 – Humenné : Martin – 3:1

6.1.2021 – Martin : Humenné – 8:2

3.2.2021 – Humenné : Martin – 5:4pp a sn

5.3.2021 – Martin : Humenné – 8:3

Náš tip: Bude to vyrovnaná séria, ale Martinčania potvrdia úlohu favorita prebojujú sa do semifinále.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY